Siirry sisältöön

Hautajaiset Rovaniemellä

Tunnemme paikalliset hautajaistavat ja -perinteet Rovaniemellä ja Lapissa yli 100 vuoden kokemuksella.

ROVANIEMI

Hautajaiset Rovaniemellä tai Lapin alueella

Vielä nykyäänkin hautajaiset tarkoittavat yleisimmin hautaan siunaamista kristillisin menoin, nimenomaan evankelis-luterilaisen kirkon tavan mukaan. Muitakin vaihtoehtoja toki on olemassa tarvittaessa vainajan uskontokunnan mukaisesti.

Jokaisessa kappelissa on omanlaisensa, alueen asukkaille tärkeä tunnelma. Hautaan siunaamiset Rovaniemellä toimitetaan useimmin Viirinkankaan siunauskappelissa tai Tavivaaran siunauskappelissa. Viirinkankaan siunauskappeliin Viirinkankaalla, Eteläkeskuksen lähellä, mahtuu 170 henkeä.

Viirinkankaan siunauskappeli on Rovaniemellä perinteikäs siunaustilaisuuksien paikka, jota koristaa useiden paikkakunnan liikkeenharjoittajien lahjoittama mosaiikkityö alttaritauluna.

Tavivaaran siunauskappeli on valmistunut vuonna 2002 ja se pitää sisällään kaksi kappelisalia, ison ja pienen. Isoon saliin mahtuu 179 henkeä ja pieneen saliin 30 henkeä. Molemmat salit saavat luonnonvaloa sekä ikkunoista että kattoikkunoista. Alttareita koristavat kauniit tekstiilityöt.

Hautausmaiden yhteydessä kappeleita on myös Ounasjoki- ja Kemijokivarressa, Sinetän, Meltauksen ja Maijasen sekä Viirin kappelit, Sodankyläntien suunnassa Jouttikeron kappeli ja Alakemijoella Muurolan kappeli, joka tosin ei sijaitse hautausmaan lähellä. 

Myös kaupunkialueen kirkot ja kappelit, upea Rovaniemen kirkko, Korkalovaaran sekä Ounasrinteen kappelit ja Aapakirkko toimivat tarvittaessa hautajaisten paikkana.

Hautakiviä.
HAUTAUSMAAT

Rovaniemen hautausmaat

Rovaniemen erityispiirteenä ovat useat hautausmaat, joista 12 on aktiivisessa käytössä.

Vanhimmat, I ja II hautausmaa, toimivat käytännössä museoina. Sen sijaan III ja IV hautausmaa Viirinkankaalla Väylätien varrella ovat kohtuullisen vanhoja mutta yhä käytössä olevia keskustan hautausmaita. Tavivaaran hautausmaa on nykyisin seurakunnan päähautausmaa. Silti myös jokivarsien ja valtatien varrella sijaitsevilla pienemmillä hautausmailla on kullakin vuosittain keskimäärin noin 10 hautausta.

Kolmannen hautausmaan erikoispiirteitä ovat vakaumuksensa puolesta vuosina 1917-18 kaatuneiden muistomerkki ja espanjantautiin kuolleiden rajamiesten muistopyramidi. IV hautausmaalta löytyy neuvostosotilaiden muistomerkki.

Eri uskontokuntien, erityisesti ortodoksisen kirkon, toimituksia järjestetään pääosin heidän omassa kirkossaan, vaikka hautapaikat sijaitsevatkin evankelis-luterilaisen seurakunnan hautausmailla. Myös muiden uskontokuntien hautajaisia voidaan viettää evankelis-luterilaisen seurakunnan tiloissa, mutta uskonnottomille hautajaisille tilaa on tiedusteltava muualta.

MEMORIA-SUUNNITTELUPALVELU

Näin suunnittelet Memoria-palvelussa

Hautajaisiin liittyy paljon yksityiskohtia, joiden kanssa et jää yksin. Voit tukeutua meihin suunnittelun alusta toteutukseen saakka.

  1. Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa. Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman järjestelyistä.
  2. Otamme sinuun yhteyttä ja käymme suunnitelman läpi kanssasi. Saat täsmennetyn laskelman toivomastasi kokonaisuudesta.
  3. Vahvistettuasi tilauksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä haluamallasi tavalla.