Siirry sisältöön

Kuolinpesän puolesta maksetut kulut

Kuolinpesän rahaliikenteeseen liittyy joitain haasteita.

Omaiset saattavat joissain tilanteissa joutua maksamaan kuolinpesän laskuja myös omilla varoillaan. Tämä on yleensä seurausta siitä, että kuolinkuukauden jälkeen esimerkiksi eläke lakkaa tulemasta vainajan tilille mutta kulut esimerkiksi asunnosta eivät lopu samalla tavalla. Kun lisäksi maksettavaksi tulevat hautajaiskulut ja muut välttämättömät pesänselvityskulut, voidaan olla tilanteessa, jossa ennen esimerkiksi kiinteän omaisuuden tai huoneiston realisointia pesän rahavarat eivät riitä kaikkien kustannusten kattamiseen.

Tällöin joku tai jotkut osakkaista voivat ”rahoittaa” kuolinpesää. On kuitenkin tärkeää muistaa, että esimerkiksi hautajaiset tilanneella osakkaalla on myös velvollisuus huolehtia tilaamiensa tuotteiden ja palveluiden maksamisesta. Kuolinpesä, johon mahdollisesti myöhemmin tulee rahavaroja, voi sitten korvata nämä kustannukset ne maksaneelle osakkaalleen.

Mikäli mahdollista, kannattaa kuolinpesää tällä tavoin rahoittavan henkilön pyytää jo ennen pesän kulujen maksamista valmiiksi valtakirja kaikilta kuolinpesän osakkailta sitä varten, että pesän rahavarojen sen salliessa – esimerkiksi jo mainitun omaisuuden myynnin tai vaikkapa veronpalautuksen saapuessa kuolinpesän tilille – hän voisi valtakirjalla siirtää maksamiaan laskuja vastaavan summan omalle tililleen. Useimmiten tämä voi tapahtua jo ennen varsinaista perinnönjakoa, koska Perintökaaren mukaan pesän velat tulee maksaa ennen perinnönjakoa.

PALVELUT

Palvelumme hautajaisten jälkeen

Tarjoamme teille turvallisen tavan varmistaa, että myös hautajaisten jälkeen järjestettävät asiat sujuvat luotettavasti ja ammattitaidolla. Tutustu palveluihin ja ota yhteyttä.

MEMORIA-SUUNNITTELUPALVELU

Näin suunnittelet Memoria-palvelussa

Hautajaisiin liittyy paljon yksityiskohtia, joiden kanssa et jää yksin. Voit tukeutua meihin suunnittelun alusta toteutukseen saakka.

  1. Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa. Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman järjestelyistä.
  2. Otamme sinuun yhteyttä ja käymme suunnitelman läpi kanssasi. Saat täsmennetyn laskelman toivomastasi kokonaisuudesta.
  3. Vahvistettuasi tilauksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä haluamallasi tavalla.