Siirry sisältöön

Alaikäinen kuolinpesän osakkaaksi

Tilanne, jossa alaikäinen perii omaisuutta tai saa sitä esimerkiksi sijoitusvakuutuksesta vakuutuskorvauksena voi yllättää monella tavalla. Alaikäisen huoltajille voi tulla yllätyksenä se, että huoltajat toimivat lastensa lakimääräisinä edunvalvojina ja tietyissä tilanteissa edunvalvojan vastuu tulee esille samalla tavalla kuin aikuisen päämiehen etua valvovan edunvalvojan tehtävissä. Tyypillisin tilanne on juuri perintö.

Milloin alaikäinen tulee kuolinpesän osakkaaksi, on hänen huoltajansa toimitettava jäljennös perukirjasta edunvalvojia valvovalle viranomaiselle eli Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta. Vakuutuskorvauksen saajan ollessa alaikäinen, ilmoittaa vakuutuksenantaja korvauksesta DVV:lle, mikäli vakuutuskorvaus on suurempi kuin 1000 euroa eikä korvauksen maksu liity esimerkiksi vahingosta aiheutuneiden kustannusten tai omaisuuden menetyksen korvaamiseen. Esimerkiksi sijoitusvakuutuksesta maksettava korvaus on usein tällainen korvaus.

Tilanne saattaa olla uusi ja hämmentävä, pelottavakin, mutta kokemus on osoittanut esimerkiksi DVV:n henkilöstön osaavan kyllä neuvoa edunvalvojia eli huoltajia uudessa tilanteessa. Ohjeet toimitetaan myös kirjallisena viraston saatua tiedon alaikäisen saamasta omaisuudesta. Tarvittaessa huoltajat saavat käyttää myös ulkopuolista apua, kuten muutkin edunvalvojat tehtäviään hoitaessaan. Kokenut perunkirjoituksia laativa hautaustoimisto kuten Jokelan Hautaustoimisto auttaa asiakkaitaan mielellään myös tällaisten kuolemantapauksen aiheuttamien osakkaille uusien asioiden hoitamisessa. Joskus asiakassuhde jatkuu hyvinkin pitkään hautajaisten ja perunkirjoituksen jälkeen.

Tekstin lähteenä on käytetty DVV:n verkkosivuja.

PALVELUT

Palvelumme hautajaisten jälkeen

Tarjoamme teille turvallisen tavan varmistaa, että myös hautajaisten jälkeen järjestettävät asiat sujuvat luotettavasti ja ammattitaidolla. Tutustu palveluihin ja ota yhteyttä.

MEMORIA-SUUNNITTELUPALVELU

Näin suunnittelet Memoria-palvelussa

Hautajaisiin liittyy paljon yksityiskohtia, joiden kanssa et jää yksin. Voit tukeutua meihin suunnittelun alusta toteutukseen saakka.

  1. Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa. Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman järjestelyistä.
  2. Otamme sinuun yhteyttä ja käymme suunnitelman läpi kanssasi. Saat täsmennetyn laskelman toivomastasi kokonaisuudesta.
  3. Vahvistettuasi tilauksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä haluamallasi tavalla.